Sabtu, 13 Jun 2009

FIKIRKAN

Sama-sama kita buka minda dengan artikel yang di ambil dari blog mso ini....

Fikir Kadir Jasin
Mengapa Kita Tidak Meragui Kuan Yew?

PENGAMATAN yang dilontarkan oleh blogger A Kadir Jasin dalam posting terbaru dalam blognya dibawa tajuk: Lee Kuan Yew - fahami yang tersurat dan tersirat, patut dibaca oleh semua waga politik negara ini. Tulisan ringkas itu memberi gambaran kemungkinan-kemungkinan yang wujud di sebalik lawatan bekas Perdana Menteri Singapura itu dan mungkin tidak ‘terkelih’ oleh mata lain.

Kesimpulan kepada tulisan Kadir itu bahawa beliau ada perasaan curiga atas lawatan Kuen Yew itu bukan sebagai satu lawatan biasa hanya untuk berbernostalgia tetapi ada maksud-maksud lain lagi.
Menurut Kadir ada beberapa tujuan Kuan Yew membuat lawatan ke Malaysia. Antara yang digarapnya untuk direnungi bersama ialah;

1. Singapura bimbang dengan perkembangan politik di Malaysia, khasnya kelemahan Umno/Barisan Nasional dan kemungkinan kemunculan Pas sebagai parti induk politik Malaysia;

2. Singapura bimbang sokongan orang bukan Melayu, khasnya pengundi Cina, kepada Pakatan Rakyat akan memperkukuhkan kedudukan dan peranan Pas;

3. Kalau boleh, LKY mahu mempengaruhi masyarakat Cina Malaysia supaya kembali menyokong BN; LKY sedar bahawa Malaysia yang stabil adalah penting kepada kestabilan politik dan ekonomi Singapura;

4. Dengan suasana Ekonomi Harimaunya dalam keadaan yang sangat lemah, Singapura perlu berbaik-baik dan berpakat dengan semua negara jiran;

5. LKY sedar bahawa pembatalan rundingan isu-isu tertangguh antara kedua negara seperti Perjanjian Bekalan Air, Tanah Keretapi Tanah Melayu di Singapura dan simpanan rakyat Malaysia dalam Tabung Simpanan Pusat (CPF) Singapura akan menjejaskan perhubungan jangka panjang; dan

6. Singapura masih menaruh harapan yang Malaysia pada suatu hari nanti bersedia memulakan semula penjualan pasir kepadanya dan membuka ruang udaranya kepada kapal terbang tenteranya.

Sekiranya apa yang diamati Kadir mengenai perkara 1, 2 dan 3 itu benar maka lawatan Kuan Yew itu tidak memberi keuntungan kepada Pakatan Rakyat. Lawatan itu seolah mahu menghentikan ombak perubahan dan peralihan politik negara ini yang kini mula meluas dan mengganas.

Kalau kunjungan itu benar untuk memberi semangat dan signal kepada pengundi Cina agar menyokong BN seharusnya kunjungan itu ditentang leh Pakatan Rakyat. Ada juga kemungkinan disebut Kadir itu kerana tidak boleh dinafikan masih ada segelintir komuniti Cina negara ini yang begitu megkagumi stail dan politik Kuan Yew. Malahan uslub politik Kuan Yew boleh mempengaruhi mereka.

Malangnya “maknawi” ini tidak terhidu oleh penyokong Pakatan Rakyat dan melihat sahaja kunjungan Kue Yew seolah ia tidak membawa apa-apa misi melainkan untuk melancung ke Tanah Melayu. Dan bagi Najib Razak dan UBN pula tentulah gembira kalau kunjungan itu seperti mana dibayangkan Kadir Jassin itu kerana mereka akan mendapat lapa politik masa depan.

Dalam pada itu Kadir juga membayangkan rasa terkilannya dengan sambutan yang diberikan kepada Kuan Yew. Padanya sambutan itu berlebih-lebihan yang tidak standing dengan apa yang mungkin Singapura berikan kepada Malaysia.

Kadir yang dikenali sebagai pengkagum Dr Mahathir menyoal apakah kalau negawaran Malaysia Dr Mahathir Mohamad berkunjung ke Pulau Temasik itu Dr Mahathir akan diberi sambtan negarawa seperti Malaysia berikan kepada Kuan Yew itu?

Mengenai kebimbangan Kadir bahawa kunjungan Kuan Yew ada motif tertentu beliau mengkiaskan bagaimana maharaja Cina tidak mudah untuk menjejak kaki ke tanah asing melainkan ada niat tertentu.

Menurutnya maharaja Cina yang menganggap dunia lain termasuk orang jajahan takluknya sebagai orang liar (barbarians) dan orang tidak beragama (heathens). Ertinya pandangan dan penerimaan mahaja Cina kepada orang lain begitu hina. Jadi bila Kuan Yew yang dianggap sebagai ;maharaja Cina; itu datang ke Tanah Melayu tentulah ada yang tersurat di sebalik yang tersirat.

Memang kita baik dan berbudi tinggi dan lambat dalam menilai sesuatu. Hanya dengan sekali datang sahaja Kuan Yew boleh menerobos masuk semua pejabat pembasar di negara ini dari pejabat Perdana Menteri, Menteri Besar dan Istana Negara. Inilah mungkin dikatakan Kadir sebagai layanan agak berlebihan yang tidak wajar diberikan kepada Kuan Yew.

Akhirnya Kadir menyimpulan lawatan Kuan Yew itu sebagai risikan untuk mencari maklumat. Dalam hal ini tentulah bagi mengukuhkan kedudukan kuasa politik, sosial dan ekonominya.

Sekiranya apa dibimbangi Kadir itu satu kebenaran, soalnya kenapakah kita jadi semudah itu dan setulus itu terhadap pemimpin negara jiran yang banyak menyakiti hati kita itu?

Dimana peranan pakar strategi pertahanan, pakar risik, para diplomatik kita dan bagaimana mereka membuat simpulan atas tujuan lawatan Kuen Yew itu. Iya mungkin sebagai lawatan balas ke atas kunjungan Najib ke republik itu namun ia harus juga diselidiki apakah motif lain di sebalik kunjungan berkenaan.

Hanya Najib Razak yang kini perdana menteri sahaja yang mengetahui apa yang tersurat di sebalik lawatan itu.

Khamis, 11 Jun 2009

Andai Kita Tahu Ajal Kita...........

Andai ku tahu...
Kapan tiba masaku...
Ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku...
Aku takut akan semua dosa dosaku...
Aku takut dosa yg terus membayangiku...

Andai ku tahu...
Malaikatmu kan menjemputku...
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu...
Aku takut akan semua dosa dosaku...
Aku takut dosa yg terus membayangiku...

Ampuni aku dari segala dosa dosaku...
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu...
Aku manusia yang takut neraka...
Namun aku juga tak pantas disurga...

Andai ku tahu....
Kapan tiba ajalku...
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu...
Aku takut akan semua dosa dosaku...
Aku takut dosa yg terus membayangiku...
Ampuni aku dari segala dosa dosaku...
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu...


dimana kita sekarang?
kalau dfikir-fikirkan di mana tahap kita sekarang..

amalan..

QURAN yang kita hafal selama ni macam mana?

adakah bekalan untuk keSANA dah cukup?
bak kata sedara aku semasa aku safar ke Kedah aritu...

"hidup kat dunia ni senang je..tang cari bekalan tuk keSANA susah sikit"

sama-sama kita koreksi DIRI...

Isnin, 8 Jun 2009

walimah ustazah Ku Rohana Tengku Anera Al-HafizahAllhamdulillah, kami berkesempatan menghadiri walimah sahabat seAQRAB iaitu ustazah KU ROHANA TENGKU ANERA bersama pasangannya ustaz Fadlullah..

alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar..

BARAKALLAHULAKUMA diucapkan kepada pasangan pengantin tersebut.
semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..amen

insyaAllah cerita selanjutnya akan bersambung pada post yang akan datang.